top of page

Å VÆRE I RO

«Mellom bakkar og berg ut med havet

heve nordmannen fenge sin heim,

der han sjølv heve tuftene grave

og sett sjølv sine hus oppå deim.»

Ivar Aasen

På den ytterste nøgne ø, i øyrekka utenfor Trøndelagskysten, har det vært intelligent liv siden steinalderen. Utover funn etter gårder fra 1000-tallet vet vi ikke så mye om folket som bodde der den gangen. Men sikkert er det at på denne utposten mot vær og vind, med total nærhet til havets spiselige skatter, har levesettet i bunn og grunn forandret seg lite de siste 10 000 årene.  

– Vi kan ikke leve av blikk utover havet, sier Berit Akseth. Hun holder båten i ro mens ektemannen Gustav Gjevik drar en krabbetein opp over ripa. Ikke for at det er noe galt med fritt utsyn til hav, holmer og horisont. Men selve kjernen i livet på fiskeværet Mausundvær – det største fiskeværet sør for Lofoten – er tilgangen til mat fra havet. Den ubrutte utsikten til horisonten i alle retninger er ren bonus.

 

Denne utposten av et samfunn byr på noe selv trøndere flest ikke kjenner til: Trøndelags egen skjærgård, med tusener av blankskurte holmer, og fiskelykke for enhver som tar seg bryet med å kaste ut et snøre.

 

Det kryr i teina. Ut av den trekker Gustav ut fem, seks, ti, tolv velvoksne krabber, lokket inn av noen biter av et kveitekadaver. – Når vi setter ei teine og lar den stå en dag eller to, så er det som oftest fullt inni den, forteller Gustav. 

 

Han trekker opp den andre teina, og et nytt dusin spiseklare krabber finner veien ombord. En tre-fire mindre eksemplarer blir kastet over ripa, og får krabbe videre. Berit viser oss hvordan vi holder krabbene for å unngå å bli kløpet, og hvordan de skal legges til rette i bøtta for å ikke klipe av hverandre noen av de mange lemmene. Etter at fiskingen er over, tar de oss videre mellom skjærene, til deres private holme. Vi går i land, tar imot tauet som blir kastet til oss, og får pent hjelpe til å fortøye båten.

Fiskebåt i Mausundvær

Foto: Jarle Hagen

FRA HAV TIL MUNN

 

På holmen har de satt opp en enkel tre-lavvo for ly og overnatting, og en stor grill. Kamskjell fra lokale dykkere går på grillen, og stekes i sitt eget skjell. Storbykjøkkenets pomp har ikke nådd dette avsidesliggende stedet enda, annet enn som fine bilder i magasiner. Her er råvaren på alle måter i sentrum.

 

Litt senere, tilbake i fiskeværet, står vi på kaia ved fiskemottaket og hilser på de lokale krabbefiskerne. Folk som lever av havet. På båten en kar i oransje, som har sin arbeidsdag på sjøen. På land, en av mottakets fire ansatte – det er kona hans. Ikke mange ordene blir sagt mens bakke etter bakke med krabbe blir tatt på land, klare for å flyttes fra øysamfunnet til supermarkeder og gourmetkjøkken på fastlandet.

Foto: Jarle Hagen

TRØNDELAGS SKJÆRGÅRD

 

Litt senere er vi tilbake i båten til Gustav. Båten har kurs mot Frøya. Men det er ikke til denne skogfattige kjempen av ei øy vi skal, vi stopper litt over halvveis, på en av de mange småøyene i den trønderske skjærgården. Gustav senker farten, og manøvrerer inn en trang bukt med klipper på begge sider. I enden av bukta ser vi en sandstrand. Vi hopper i land, mens Gustav ankrer opp.

 

Vi trer oss inn i våtdrakter – en nødvendighet når en skal baske seg i havvannet i lengre tid – og smetter på oss dykkemaske og snorkel. Området er et eldorado for både badere, fridykkere, sportsdykkere – og ikke minst områdets profesjonelle kamskjelldykkere. Vår misjon denne ettermiddagen er derimot moro, ikke mat.
Vi vasser ut i det grønne vannet på grunna og vender nesen nedover.

«Vi kan ikke leve av blikk
 utover havet.»

Foto: Jarle Hagen

Trøndelag har flust av gode områder for dykking av snorkling, både fra land og båt. Her finnes vrak, tareskoger, yrende liv, vegger og overheng – og ikke minst mulighet til å hente opp verdens beste kamskjell.

ØYREKKA

Mausundvær er ikke alene om enestående muligheter for både rekreasjon og matauk. Øyrekka fra Hitra, Frøya og langs Fosenhalvøya består av mange tusen øyer, holmer og skjær. Lokale bilferger, passasjerbåter og bruforbindelser tar deg fra øy til øy, der du kan besøke eldgamle fiskevær, spise lokal mat og ta en øl på den lokale bryggepuben. Leve det enkle livet. Overnatting finner du i både tradisjonelle rorbuer og ensomme fyr blant bølgene.

 

Mang en tysker finner veien hit for å fiske sommernatten lang – mens andre drar hit for å se havørna stupe etter fisk, og fange et minne for livet med kameraet. For den som er ute etter mer kroppslige opplevelser, fins både havrafting med rib, og dykker- og kajakklubber som tilbyr kurs, leier ut utstyr og guider deg rundt til de beste opplevelsene.

 

Med en leid båt kan du ta turen ut og gjøre strandhogg på en av de mange småøyene og holmene i den trønderske skjærgården, eller prøve fiskelykken i ro og mak.

 

Her kan du utforske kysten på din egen måte, enten du søker råskap eller ro.

STOKKØYA

Minimalistisk, moderne og jordnært. Eller skal vi si strandnært? Med sin beliggenhet på en av Norges fineste sandstrender, byr Stokkøya Sjøsenter på en unik kystopplevelse!  

 

Helt i enden av en lang og avsides vei, har folkene bak sjøsenteret bygget opp en perle på stranda.Her finner du en rekke arkitektonisk nyskapende strandhus, og ikke minst en fantastisk strandbar viden kjent for fantastisk sjømat. Dette lokker en jevn strøm av nordmenn og utlendinger nesten til verdens ende.

 

Hvis det er en rolig helg i idylliske omgivelser med strandbarens ubeskrivelige ro og utsikt som tiltrekker deg – eller kajakkpadling, vindsurfing og bading –  så får du det neppe bedre enn på Stokkøya.

Les mer på

www.stokkoy.no

KYSTNORGE - DER HAV MØTER HIMMEL

Trøndelagskysten er vill og sjarmerende, og byr på opplevelser i skjæringspunktet mellom det ekte, uberørte og det moderne.

For kystfolk har “respekt for naturen” ikke bare vært et etisk ideal, men en nødvendighet for å overleve. Det uberegnelige været i Trondheimsleia og utaskjærs har satt mange på prøve i tidenes løp. Et møte med havets luner, med utemmelig råskap og uendelig stillhet, er et møte for livet. 

 

Kysten av Trøndelag har et yrende fugle- og dyreliv, magisk lys og en variert og vakker natur. Her er kystkultur med levende lokalsamfunn der livsgrunnlaget lever i havet. Lokale mattradisjoner lever videre side om side med det moderne kjøkken, og deles villig av kystfolket.

 

Her kan du reise fra fyr til fyr, og hvert fyr har sin egen historie. Fyrenes funksjon har siden 1600- tallet vært å lede sjømenn trygt langs kysten og i havn innaskjærs. Mang en dramatisk historie har utspilt seg langs kysten – noen har endt i glede, andre i tragedie.

Underveis kan du gjøre strandhogg på ett eller flere spisesteder og puber, eller rett og slett leie et fyr for en helt spesiell overnatting i havgapet.

 

På Trøndelagskysten har vi matfatet rett utenfor døra. Kystfolket er stolte av de kortreiste råvarene, og et vell av serveringssteder tilbereder lokal mat. Du kan smake blåskjell, kamskjell, laks, krabbe og mye annet fra det uendelige matfatet. Men også på land er det liv: villsau, hjort, grotteost og mange andre kystspesialiteter er på menyen. 

 

Eller du kan rett og slett sanke egne råvarer rett fra naturen. Langs hele kysten kan du fiske, plukke blå- skjell, sette krabbeteiner og høste tang. Et fiskeeldorado venter deg, enten du liker havfiske eller innlandsfiske. Båt og fiskeutstyr får du leid mange steder, og overnatting får du i sjarmerende rorbuer og lokale kvalitetshoteller. Du kan også bli med lokale fiskeguider ut på det åpne havet og kjenne storfisken bite.

REISETIPS LANGS KYSTEN

Austråttborgen på Ørland er en av landets eldste herre-gårder med 1000-årig historie. Her bodde fru Inger til Austrått – sentral i innføringen av reformasjonen i Norge, og inspirasjon til Henrik Ibsens drama.

 

Besøk et topp moderne oppdrettsanlegg, og se laksen sprette i merdene. Hurtig, trygg og opplevelsesrik båtskyss med guide fra Kystmuseets lokalitet på Sandstad, Hitra.

 

Fiskeværet Titran med bebyggelse som vitner om storhetstida. En magisk plass der hav og himmel møtes. Under Titranulykka i 1899 omkom 140 fiskere i løpet av ei natt i en orkan.

 

Ut mot havgapet på Stokkøya ligger den fantastiske Hosnasanden og Stokkøya Sjøsenter med sin spesielle arkitektur. Kort vei til Harbakhula, en naturlig berghule oppi fjellet, med en fantastisk utsikt utover havet og skjærgården. Øyrekka nord for Frøya kalles gullrekka. Alle øyene har sine spesiell særpreg og historie, men felles er kystkulturen og havet som matfat.

 

Utforsk kystlandskapet på sykkel. I Rissa på ligger kystperlene på rad og rekke fra Stadsbygd og Museet Kystens Arv og opp til Råkvåg med bryggerekka som huser fiskerimuseum, kunstutstilling og flere serveringssteder.

 

Overnatt på en fyrstasjon med storhavet som nærmeste nabo. En tur opp i fyrtårnet gir utsikt i mange mils omkrets.

 

På safari i Froan, Norges største marine naturreservat, får du garantert se havørn, skarv og sel, men også mange andre fugler og dyr. 

 

Besøk en av de mange festivalene, bygdedagene og spelene i regionen.

Mer info på www.kystnorge.com

NORVEG - OPPLEV KYSTKULTUR GJENNOM 10.000 ÅR

For over 10.000 år siden slo de første menneskene seg ned i landskapet som skulle bli Norge. Det var først og fremst havets og kystens ressurser som lokket. Folket langs kysten utviklet en unik og rik kultur i pakt med naturen rundt seg. I over 1.000 år har vi eksportert sjømat til verden.

 

Kystmuseet Norveg i Rørvik formidler kystkultur i fortid, nåtid og framtid. Opplev vår arkeologiske utstilling, handelsstedet Berggården, overnatt i rorbu i det nasjonalt fredede fiskeværet Sør-Gjæslingan eller nyt kortreist og førsteklasses mat i Norveg!

www.kystmuseetnorveg.no | tlf 48 88 00 24

DOLMSUNDET HOTELL HITRA

Dolmsundet hotell på Hitra er et fullservice hotell og overnattings-sted med flotte hotellrom, store leiligheter og koselige hytter. Utleiehyttene- og leilighetene har kjøkken, flere soverom, stue, bad med dusj og wc, og sittegruppe utendørs. Hotellets kjøkken har fokus på lokal mat, med bl.a. kamskjell, baill, hjort og laks på menyen. Velkommen til Hitra og Dolmsundet hotell!

www.dolmsundet.no

tlf: 72 44 04 40

post@dolmsundet.no

FJELLVÆR GJESTEGÅRD

Opplev kyst og kystkultur året rundt! Bo i hytter med utsikt over sjøen. Lei båt, sykkel eller ta beina fatt og utforsk øya vår. Er dere på båttur, eller har egen hytte og båt kan dere legge til ved gjestebrygga, og komme opp for en matbit eller være med på noen av arrange-mentene våre. Smak på alle de gode fiske- og kjøttrettene vi er kjent for, med utgangspunkt i Hitras fantastiske råstoffer fra fisken i havet, hjorten på land og ostene og spekematen fra våre gårdsmat-produsenter.

www.fjellvar.no

tlf: 72 44 01 32

HITRA TURISTSERVICE

Hitra og Frøya er det perfekte utgangspunkt for en uforglemmelig fiskeopplevelse. Hitra Turistservice formidler hus og leiligheter med båt på Hitra og Frøya. Ferieoppholdet er for de fleste årets høydepunkt og derfor er det viktig at dere får et opphold hyggelig opphold.  En fisketur i frisk sjøluft og natur-skjønne omgivelser kombinert med sosialt samvær med familie eller fiskekamerater er god medisin for rekreasjon.

www.hitraturistservice.no

tlf: 40 00 19 55

MUSEET KYSTENS ARV 

Velkommen til Trøndelags vakre kystkulturmuseum på Fosen!
En heldagsopplevelse for alle med aktiviteter og opplevelser knyttet til tradisjonsbåter, håndverk og kystfolkets historie. Bli med inn i vårt nye museumsbygg og våre nye utstillinger, lær å ro i tradisjons-båter, slapp av i restauranten eller se våre båtbyggere i aksjon. Kun en time fra Trondheim. Velkommen! 

www.kystensarv.no

tlf: 73 85 55 60

facebook.com/kystensarvmist

Instagram: @museetkystensarv

TRØNDELAGSKYSTEN

OVERNATTING

DOLMSUNDET HOTELL

Fullservice hotell og eventarrangør ytterst på Trøndelagskysten.

www.dolmsundet.no

FJELLVÆR GJESTEGÅRD

Opplev kyst og kystkultur året rundt!
www.fjellvar.no

HITRA TURISTSERVICE

Formidler hus og leiligheter med båt på Hitra og Frøya.

www.hitraturistservice.no

STOKKØYA SJØSENTER

Natur - arkitektur - mat - opplevelser. www.stokkoy.no

SØR-GJÆSLINGAN

Overnatt i rorbu i et nasjonalt fredet fiskevær.

www.kystmuseetnorveg.no

FYRTÅRN

Overnatt i et fyrtårn.

www.trondelag.com

OPPLEVELSER / AKTIVITETER

HAVFISKE

Ypperlige forhold langs hele trøndelagskysten.

www.trondelag.com

SAFARI

Ideelle forhold for ørn- og selsafari.

www.trondelag.com

ØYHOPPING

Øyhopping i flott og spennende kystnatur,
med opplevelsene tett på.

www.trondelag.com

GEOLOGI

Opplev geologiøya Leka, spennende fortellinger fra jordas indre.

www.visitnamdalen.com

DYKKING

Klart vann og rikt dyreliv venter deg under havoverflaten. 

www.trondelag.com

PADLING

Opplev Trøndelag fra vannet, perfekte forhold for både kajakk- og kanopadling.

www.trondelag.com

FUGLETITTING

Spennende lokaliteter for fugletitting flere steder langs Trøndelagskysten.

www.kystnorge.com

HAVRAFTING

Tilbydere av havrafting finner du langs hele Trøndelagskysten.

www.trondelag.com

BESØK ET OPPDRETTSANLEGG

Bli med ut til ei laksemerde og lær om moderne norsk havbruk.

kystnorge.com  visitnamdalen.com

WINDSURFING

Hosnasand på Stokkøy blir av entusiaster beskrevet som det ideelle stedet for windsurfing.

www.kystnorge.com

ATTRAKSJONER

MUSEET KYSTENS ARV

Kystkulturmuseum med aktivt båtbyggeri.

www.kystensarv.no

KYSTMUSEET I SØR TRØNDELAG

Utstillinger om kystkultur og havbruk, 
visningstur til oppdrettsanlegg. www.kystmuseet.no

KYSTMUSEET NORVEG

Formidler kystkulturen med faste og
temporære utstillinger. www.kystmuseetnorveg.no

HANDLESTEDET HOPSJØ

Var et av Trøndelagskysten største handelssteder på 17- og 1800 tallet.

www.hopsjo.no

BRYGGEREKKA I RAKVÅG

Lengste bryggerekke utenfor byer i Norge.

www.kystnorge.com

AUSTRÅTTBORGEN

Renessanseslott fra 1656. www.nkim.no/austratt

Neste artikkel: Turisme i tusen år
bottom of page