top of page

KONGELANDSKAP

Dyr som jager, dyr som gresser. Fjell, fjord, elv og ubrutt utsyn. Både for den som søker hvile for blikket og mat i magen, blir jakten belønnet med fangst.

Foto: Svein Wik

En fugl med et enormt vingespenn suser ned mot vannflata i voldsom fart, og griper måltidet med sylskarpe klør. Fire oppspilte ansikter bekrefter at øyeblikket er fanget i både hukommelse og kamera.

 

En drøy time før fisk blir ørnemat kimer vekkerklokka, ti minutter før hanen. Det må den nemlig når Ole Martin bestemmer. Hos ham skal gjestene oppleve en nærhet til ville dyr som få får ta del i, og oppleve naturens gang på nært hold. Da må man lystre naturen. Er man tidlig nok ute opererer ørnene i området med en slags oppmøtegaranti: Ole Martin finner alltid ørn.

 

Ole Martin Dahle, eller “Ørnemannen fra Flatanger”, er en av disse trønderne som er like kjent i utlandet som hjemme i Trøndelag. I hvert fall blant naturfotografer. Besøk fra Tokyo og Milano blir behandlet på samme måte som besøk fra Trondheim, og er nesten like vanlig. 

 

Målet for de fleste er å få et blinkskudd av de majestetiske havørnene som hekker i området. Men Ørnemannen guider deg også gjerne til en rekke andre fugler og dyr, som orrhane, elg og ekorn.

 

Er du i Flatanger og observerer en mann i båt med bukkeskjegg og en måke på hodet, er det nok Ørnemannen du ser. Det er nemlig ikke bare ørner han har et nært forhold til.

 

-Charlie er følgesvenn på stort sett alle turene, forteller Ole Martin, og viser oss et bilde av gråmåken Charlie, hvis spesialitet er å smake på mat fra Ole Martins kopp. Så fort han er på vannet kommer Charlie sigende, og setter seg etter hvert på lua hans. Til stor forlystelse for ivrige fotografer.

Foto ørnemannen: Ole Martin Dahle

Foto Flatanger: Søder Holm Steen

INN I DET HULESTE

Det er ikke bare ørner som henger høyt i Flatanger. Her finner du også Hanshelleren, ei hule med et gedigent overheng som gjør at veggen er skjermet for været og kan klatres stort sett hele året.

 

-Klatreruta i Hanshelleren er definitivt en av de hardeste i verden, sier Magnus Midtbø, en av verdens beste klatrere. Hanshelleren har hittil vært ganske ukjent, og mange blir overrasket over at denne spektakulære hula finnes i Trøndelag. Stadig flere legger inn denne naturperla i reiseruta si.

 

En annen spektakulær huleformasjon finner du i Halvikhula i Osen (på bildet). Hula er Nord-Europas største, men ukjent for de fleste andre enn lokalbefolkningen.

Foto: Bernartwood

VILT OG TAMT

 

Trøndelag har ni nasjonalparkområder. Fra Børgefjell nasjonalpark i nord til Femundsmarka i sør ligger store naturområder, med stillhet, spennende fiske og dyreliv, og rik flora. Rein og elg er det ganske vanlig å møte på, men her finnes også dyr som sjelden gir seg til kjenne for mennesker, som fjellrev og bjørn.

 

Vil du ordentlig tett på norske dyr er Namsskogan Familiepark et reisemål å merke seg. Her har de blant annet de fire store rovdyrene i norsk natur: Bjørn, ulv, gaupe og jerv, i tillegg til et vell av andre store og små arter. Midt på dagen kan du bli med på foringsrunde til alle dyrene. For de minste er geitene i Barnas Seter spesielt populære lekekamerater.

 

-Å sovne til ulvesnork og våkne til ulvehyl er en ganske eksotisk opplevelse, forteller Joe Halvard Braseth, daglig leder for familieparken. Han sikter til “Rovdyrcampen”, hvor du kan overnatte i lavvo like utenfor ulveinnhegningen.

 

I de siste årene har mange turløyper gjennom naturområdene i regionen blitt merket, så også de som ikke er lokalkjente kan finne vei. Blant de merkede rutene som tiltrekker seg mange friluftsfolk og turgåere er Trekanten i Trollheimen og Storsylen i Tydal, som begge byr på omgivelser som veksler mellom det bratte og dramatiske, og det flate og rolige. 

 

Den mest tilgjengelige blant alle vandrerutene er pilegrimsruta Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Nidarosdomen i Trondheim. Leden gås hvert år av tusenvis av pilegrimer. For noen står det åndelige i sentrum, mens for andre er det nærheten til naturen og alle sanseinntrykkene som er den viktigste motivasjonen for vandringen. Enkelte har til og med gått helt fra den kristne helligdommen Santiago de Compostela i Spania til Trondheim. 

Foto: Jarle Hagen

STORFISK OG ØRNEROV

 

Øya Leka ble i 2010 kåret til Norges geografiske nasjonalmonument. Leka er kjent for sine karakteristiske røde og gule bergarter, som man ellers bare finner på den amerikanske nordkysten. Teorien er at de to områdene hang sammen før jordplatene sprakk opp og drev fra hverandre. 

 

Leka er en stor favoritt blant sportsfiskere fra inn- og utland, på linje med Hitra og Frøya lengst sør på trøndelagskysten. Særlig mange er det som kommer til Leka for å fiske etter kveite, og den største av dem alle – så langt – var 190 centimeter lang og veide 230 kilo. Flere ganger har det blitt fanget så store kveiter at man må ha traktor for å få de på land.

 

Sykling, vandring, den 40 meter dype Solsemhula med sine mange malerier, sagnet om Lekamøya og “ørnerovet" er andre ting som trekker folk til Leka.

Foto: Lilly Husbands

Historien om “Ørnerovet” stammer fra da ei to og et halvt år gammel jente visstnok ble tatt av ei havørn og plassert i ørnereiret. Hendelsen er nærmere 80 år gammel, og fortsatt strides både ornitologer og lokalbefolkningen på Leka om historiens sannhetsgehalt.

 

LAKSEEVENTYR

 

For omtrent 150 år siden nådde ryktet om de trønderske lakseelvene fram til England. Engelske lorder med mye penger og få geografiske begrensninger dro mer enn gjerne til ”Trondelag” for å ta del i eventyret, og i flere år vendte de tilbake til elver som Namsen, Gaula og Orkla. De betalte godt for å få med seg de beste roerne, og antall lorder som reiste over kanalen for å få sin del av opplevelsen økte i takt med de gode historiene om spenningen rundt det å få en laks på kroken.

 

 

Laksefisket har vedvart som en svært populær aktivitet, og flere av de trønderske elvene regnes også i dag som de beste i Norge. Elvene har i de senere årene også fått en oppblomstring med turister i kano og kajakk, særlig i Femundsmarka sør for Røros, med sine mange sammenhengende elver og vatn. Elva Nea, som renner ut i Selbusjøen, er særlig verdt et besøk for ørret-fiskere. En tur til Nea kan kombineres med en tur til et av de over 300 fiskerike vannene i Selbu-traktene. Dette er et rent lykkeland for fiskere. Villere elver, som Driva ved Oppdal, har lite laks å by på, men egner seg desto bedre til ekstreme øvelser som rafting og juving.

 

FRIHET PÅ TO HJUL

 

Temperaturen, vinden og luktene får alle din oppmerksomhet når du glir på to hjul gjennom landskapet. Med sykkelen som framkomstmiddel har du tilgang til sanseinntrykk rundt deg på en helt annen måte enn i bil, buss eller tog. Når du bruker egen motorkraft for å komme deg fram, kan du stoppe når du vil for å ta innover deg en vakker utsikt, ei eng med vårblomster eller ville bær. Merkede sykkelløyper finner du mange av i hele Trøndelag, med alt fra sentrumsnære traseer i Trondheim til turer i vakkert kulturlandskap, som på Inderøy eller på Fosen.

«Å sovne til ulvesnork og våkne til ulvehyl er en ganske eksotisk opplevelse»

Foto: Jarle Hagen

NAMDALEN

FISKE, FRILUFTSLIV, FELLESSKAP

Svalt kystlandskap som går over i norske høyfjell, fiskerike elver, fjellvann og jaktterreng med ekstasegaranti. Det mangler ikke på grunner til å putte “nam” i Namdalen.

Gjennom Namdalens mektige skoger og fjell snor lakseelva Namsen seg. Namsen var tidlig kjent som en av landets aller beste lakseelver. Allerede på 1800-tallet kom engelske lorder til Namdalen for å oppleve laksefisket i Namsen. Namsen passer for både nybegynnere og viderekomne, og fortsatt kommer utenlandske turister i hopetall for å delta på laksefisket i elva.

 

Det idylliske fiskeværet Sør-Gjæslingan er et fredet ferieparadis som ligger sør-vest for Rørvik. Her kan du nyte ro og stillhet, overnatte i ei sjarmerende rorbu, eller i selveste væreier-boligen. Du har også anledning lære om livet slik det var da lofotfisket var hovednæringen for folket på Namdalskysten.

 

Helt nord-vest i Trøndelag bryter sagaøya Leka opp av havet med sine karakteristiske gulrøde serpentinfjell. Leka er Norges geologiske nasjonalmonument, og et populært besøksmål for både unge og voksne som er glade i naturen. Her kan du både sykle og vandre i tilrettelagt men spennende terreng. Det som likevel trekker flest turister til Leka er det gode fisket, og da særlig kveite. Noen av de største kveitene i Norge har blitt tatt på stang i havet utenfor Leka. Det går en stund mellom hver kjempe som biter på kroken, men sjansen er der hver gang, også for deg. 

 

Lierne, Børgefjell og Blåfjella/Skjækerfjella Nasjonalpark byr på fantastiske naturopplevelser både sommer og vinter. Både i og utenfor nasjonalparkene er det gode muligheter for jakt, fiske og andre friluftsaktiviteter. Bygda er kjent for arrangement som Flyktningerennet, Li-martnan, og Pe-Thorsa, samt sine lokale matspesialiteter.

 

På grunn av de store, dype skogene rundt Namsen har elva i mange år vært brukt til å fløte tømmer ned til sagbrukene i Namsos, der trelast ble tilvirket og skipet videre rundt i Norge, og utenlands. I regionbyen Namsos kan du besøke Spillums Sagbruksmuseum og se et vel bevart gammelt sagbruk med egne øyne, og lære hvordan arbeidslivet var ved en av Norges farligste arbeidsplasser. Samtidig kan du legge turen innom Namdalsmuseet, Kunstmuseet Nord-Trøndelag og Rock City Opplevelsessenter og lære om den berømte trønderrocken.

Foto: Bernartwood

REISETIPS

 

 

På sporet av bjørn i Lierne Nasjonalpark. Bli med på bjørnecamp, kom tett på bjørnen og se spor etter selveste bamsefar. Bestill deg en tur med hest og overnatting i en av nasjonalparkene, en opplevelse for livet.

 

Bli med ørnemannen Ole Martin Dahle ut på havet i Flatanger og opplev nærkontakt med havørna.

 

Nord-Trøndelags største alpinanlegg er Grong skisenter. Med Geitfjellet som hovedarena har de et enestående vintertilbud, også for de som foretrekker langrenn. Området egner seg ypperlig for vandring sommer som høst.

 

Laksefiske i Namsen – elvenes dronning. Langs elva finner du flere steder som kan gi deg full pakke med overnatting, delikate matopplevelser og tilgang til eksklusive laksevald.

 

Øyhopping på Namdalskysten, eventyrkysten ved ville vakre Folla, de tusen øyers rike. Dra innom Namsos, Jøa, Sør-Gjæslingan, Nordøyan, Rørvik og Leka. Ta rutebåt og overnatt i en ekte rorbu og opplev atmosfæren. Kombiner gjerne øyhopping med sykkel og vandring.

 

Øldorado i Skorovas. Skjenkestova er en av Norges mest særegne puber, med mer enn 500 ølsorter fra alle verdens kanter. Hva med å gå en tur på de merkede turstiene i Skorovasfjellene?

 

Besøk Museet Midt ved Namdalsmuseet, Spillum Dampsag og Kunstmuseet Nord-Trøndelag i Namsos, Kystmuseet Norveg i Rørvik.

 

Hos Rock City Opplevelsessenter i Namsos får du et innblikk i trønderrockens historie og betydning. Prøv deg som låtsnekker, test ut tekst og toner i studio og bli kjent med trønderrockens historie.

Les mer på www.visitnamdalen.com

Foto: Steinar Johansen

Foto: Tore Johansen

NAMSKOGAN

FØL SKOGENS SUS

Si Børgefjell, og mang en rypejeger blir drømmende i blikket. Det samme gjør ølhundene  når man nevner Skjenkestova i Skorovas. Namsskogan er virkelig et område for drømmer. For noen skapes de her, for andre leves de ut.

NATUROPPLEVELSER

Man skulle tro Namsskogan var designet av et intelligent vesen med sans for naturopplevelser. Her er daler, elver og vidder med fisk og dyreliv, bær og frisk luft i det som oppleves som uendelige mengder – straks du kommer deg noen meter bort fra E6, Norges hovedpulsåre.

 

Namsskogan Fjellstyre har 17 hytter til utleie, og forvalter store områder for jakt og fiske. Fjellstyret har også mange robåter til leie rundt omkring i fjellheimen, noen ved vei, andre oppe i fjellet.

 

Dronningen blant lakseelvene i Trøndelag, Namsen, renner over 70 kilometer gjennom hele kommunen. Denne delen av elva er ikke lakseførende, men har en desto større ørretbestand, og fisk på 1-3 kilo er ikke uvanlig. 

 

SKJENKESTOVA I SKOROVAS

Skjenkestova er noe så sjeldent som et øldorado midt i skauen, i bygda Skorovas. Her har ølhunden Inge Staldvik bygd opp en pub med over 500 ølsorter, 160 akevitt og 70 whisky. Stova har øl og gjester fra alle verdensdeler.

 

Med mellom 30 og 40 fastboende i Skorovas var det mange som mente at Inge gapa vel høyt da han startet Skjenkestova. Interessen har imidlertid bare økt for hvert år, og gjesteboka forteller at besøk fra ti europeiske og ett afrikansk land har vært innom dørene. Ønsker du å overnatte finnes det rom til leie rett i nærheten av stova.

 

NAMSOSSKOGAN FAMILIEPARK

På Trones som ligger sør i kommunen finner du Namsskogan Familiepark. Med et årlig besøkstall på over 50 000, er Familieparken en av Midt-Norges største turistattraksjoner. 

 

I Familieparken finner du over 150 dyr. Blant disse, alle de fire store rovdyrene, bjørn, ulv, gaupe og jerv. I tillegg kan du klatre i et av Europas høyeste klatretårn, gli over vannet i zipline, kjøre krasjbåter eller se familieteater med rockeheksa Rebella Hex. 

Foto: Kristian F. Nesser

KJEKT Å VITE

Namsskogan kommune ligger i indre Namdal i Nord-Trøndelag, og har omtrent 920 innbyggere. Kommunens  1417 km2 består i stor grad av vann, elver og daler.

 

Fra nord mot sør ligger tettstedene Namsskogan, Brekkvasselv, Trones og Skorovas. De tre første ligger langs E6, mens Skorovas ligger øst for E6, med avkjørsel sør for Trones.

 

Jaktkort og kart, samt mer informasjon finner du på Inatur.no.

 

Av fiskekort kan du velge mellom Namsskogankortet eller Børgefjellkortet.

 

Fiske: Namsskogan har til sammen mer enn 800 vatn/tjern og 35 elver med bra fiske.

 

Tilbringertjeneste: Tar du toget til Lassemoen stasjon, kan du ta drosje for busspris til både Trones og Skorovas. Må bestilles et døgn i forveien, på tlf. 07417.

 

Rebella Hex er et magisk rocketeater som spilles i Namsskogan Familiepark hver juli. Teateret passer for barn fra seks år og oppover.

Inge byr på 500 ølsorter, 160 akevitt og over 70 whisky.

I Namsskogan Familiepark finner

du over 150 dyr.

Foto Inge Staldvik og Ølskilt: Erlend Angelo

Foto bjørn: Kristin Smedtad

RYPETOPPEN ADVENTUREPARK

-GRENSESPRENGENDE MESTRING

Velkommen til Rypetoppen Adventurepark i Meråker kommune. Norges eneste klatrepark som foregår i både fjell og trær.
Det er gratis å komme inn i parken. Se vår nettside for kart, priser for klatring og kano.

 

Perfekt for barnefamilier, vennegjengen og ikke minst bedrifter og lag. Med felles mål – sammen skal vi ha det gøy!

 

100 plattformer i trær  - 20 zip-liner (lengste er 230 m.) 25 m over bakken - 12 km wire - 17 løyper

www.rypetoppen.no

WILD NORWAY

- ET UTVALG AV NORGES BESTE NATUROPPLEVELSER

Hundekjøring 

Arctic Training & Expeditions

Wilderness living & Survival

Guidede turer til fots og på ski

Kajakk 

Klatring 

Safari på moskus, bjørn og hval 

Nordlysjakt 

Foto-ekspedisjoner
Familie ekspedisjoner 

Bedriftsturer

og mye mer... 

Life changing moments.

www.wild-norway.com

SOMMERENS BESTE DAG!

Like ved E6 - midt mellom Trondheim og Mo i Rana - ligger en av Norges største familieparker.

Kjenn på roen når du går blandt dyrene! Opplev fart og spenning i aktivitetene! La deg sjarmere av magiske Rebella Hex! Topp gjerne besøket med å overnatte ved rovdyrene!

Åpent fra 3. Juni

www.familieparken.no

NATUROPPLEVELSER I TRØNDELAG

VANDRING

TRONDHJEMS TURISTFORENING

Vandre hytte til hytte i Trekanten og Sylan. 

www.tt.no

PILGRIMSLEDEN

Historiske veier gjennom vakker natur og kulturlandskap.

www.pilegrimsleden.no

VISIT BJØRGEFJELL

Vandring, fiske, jakt, kajakk og kanopadling.

www.visitborgefjell.com

NORGES GEOGRAFISKE MIDTPUNK

Nyt naturens stillhet midt i Norge.

www.norgesmidtpunkt.no

DYRESAFARI

OPPDAL SAFARI

Moskussafari, elgsafari, guidede fjellturer. www.moskussafari.no

NORWAY NATURE

Havørnsafari, elgsafari m.m.

www.norway-nature.com

MAUSUNDGLØTT

Ørn- og selsafari.

www.mausundglott.no

NAMSSKOGAN FAMILIEPARK

Se de fire store rovdyrene, bjørn, ulv, gaupe og jerv

www.familieparken.no

RIDNING

DYRHAUG RIDESENTER

Fjellridning på Islandshest i Sylan. www.dyrhaug.no

PATRUSLI GÅRD

Rideturer i skogen og på fjellet. www.patrusli.no

BULIA, LANGKLOPP OG TROLLHEIM PÅ NERSKOGEN

Rideturer i flott fjellandskap. www.oppdal.com

WESTUMS TURRIDNING

Fjellturer i vakre Lierne.

www.westums-turridning.no

KLATRING

CLIMB FLATANGER

Klatring for amatører og profesjonelle. www.climbflatanger.com

FOLLA AKTIV

Guidede opplevelser fra hav til fjell.

www.folla-aktiv.no

RYPETOPPEN ADVENTUREPARK

Klatrepark - flott aktivitet for hele familien. www.rypetoppen.no

MUNKSTIGEN KLATRESTI

Via Ferrata-sti - fantastisk naturopplevelse. www.munkstigen.no

SYKLING

VISIT INNHERRED

Sykle i vakkert kulturlandskap på Innherred. www.visitinnherred.com

DESTINASJON RØROS

Sykle i verdensarven Røros.

www.roros.no

VISIT OPPDAL

Tursykling og stisykling i flott natur. www.oppdal.com

KYSTNORGE

Ta med sykkelen på øyhopping. www.kystnorge.com

FISKE

LAKSEFISKE

Gaula, Namsen, Orkla, Stjørdalselva www.trondelag.com

HAVFISKE

Ypperlige forhold langs hele Trøndelagskysten.

www.trondelag.com

INNLANDSFISKE

Nyt det beste av naturen med fiske i trønderske innsjøer og fjellvann

www.inatur.no

FJORDFISKE

Prøv fiskelykken i Norges tredje lengste fjord. www.trondelag.com

bottom of page